THE "YELLOW JOURNAL" (Y.J.) BERLIN
Για τον 62χρονο Θωμά Παπαδόπουλο η Γερμανία είναι πλέον το σπίτι του, ενώ φυσικά και η Ελλάδα δεν παύει να είναι η πατρίδα του! Ο ίδιος δηλώνει για την πλήρη ένταξή του στη Γερμανία: “Προσπαθούμε πάντα να ανοίγουμε συζήτηση με τους άλλους!”
Πήραμε μαζί μας μόνο τα απαραίτητα: Ρούχα, είδη περιποίησης και έγγραφα…
EINE GRIECHISCHE BUCHT UND DAS AIGAISCHE MEER MIT DEM STRAND SONNABENDS HEUTE NACHMITTAGS IN BOULA VON ATHEN
STADTVIERTEL IM SUEDEN DES ATTIKAS!
θυμάται ο πλέον 62χρονος Θωμάς Παπαδόπουλος. Το 1970 ήρθε σε ηλικία 16 ετών, από μια μικρή πόλη της Μακεδονίας στο Bad Homburg, ακολουθώντας τους γονείς του, οι οποίοι είχαν έρθει ήδη μερικά χρόνια πριν στα πλαίσια μιας συμφωνίας προσλήψεων στη Γερμανία.
Στην Ελλάδα, οι συνθήκες διαβίωσης ήταν πολύ δύσκολες και έτσι ήρθαμε στη Γερμανία για να εργαστούμε
θυμάται ο Θ. Παπαδόπουλος, για τους λόγους που αναχώρησαν για το άγνωστο, εδώ και 46 πλέον χρόνια. Για να πληρώσει το μακρύ ταξίδι, κατά το οποίο έπρεπε αρχικά να μεταβεί με πλοίο στην Ιταλία και στη συνέχεια με τρένο στη Φρανκφούρτη, η γιαγιά του χρειάστηκε να πουλήσει μία αγελάδα. Ο Θ. Παπαδόπουλος το θυμάται σαν σήμερα…
Ήταν μια Πέμπτη, όταν αποβιβάστηκε από το τρένο στη Φρανκφούρτη. Λίγο αργότερα, πήγε σε ένα εργοστάσιο βιδών στο Oberursel, όπου αρχικά είχε προσληφθεί ως εργάτης, ενώ πριν από λίγο καιρό ανέλαβε καθήκοντα τεχνικής φύσης στο κέντρο δεδομένων μιας τράπεζας.
Τα νέα δεδομένα δεν ήταν καθόλου εύκολα, θυμάται:
Η αρχή στη Γερμανία ήταν πολύ δύσκολη. Ήθελα να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα. Ήθελα την ελευθερία μου πίσω.
Η νοσταλγία, οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης σε ερειπωμένα αλλά φθηνά σπίτια και τα προβλήματα με την ξένη γλώσσα δυσκόλευαν πολύ τον τότε νεαρό άνδρα. Αυτό άλλαζε όμως, όταν προσπαθούσε να έρθει σε επαφή με τους Γερμανούς. Η στρατηγική της “επικοινωνίας με τον έξω κόσμο” απέδωσε για τον Θ. Παπαδόπουλο.
Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και μαζί με άλλους ίδρυσε μια ελληνική ομάδα ποδοσφαίρου. Το 1980 έπεισε τους Έλληνες συμπατριώτες του για την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας στο Bad Homburg, στην οποία εξελέγη πολλές φορές ως πρόεδρος. Η πεποίθησή του ότι η κοινότητα δεν πρέπει να αποκλειστεί, αλλά να διευρυνθεί δεν βρήκε τους πάντες σύμφωνους. Πολλές φορές τον κατηγόρησαν ότι «πουλά τους Έλληνες στους Γερμανούς». Ο πάντα ανοιχτός σε διάλογο Θ. Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν απέφευγε ποτέ τυχόν διαφωνίες, κατάφερε τελικά να προωθήσει τις ιδέες του.
“Το σπίτι μου είναι η Γερμανία, αλλά η πατρίδα μου είναι η Ελλάδα“, λέει ο Θ. Παπαδόπουλος. Ενσωμάτωση σημαίνει γι’ αυτόν η προσαρμογή στους ισχύοντες κανονισμούς και στον πολιτισμό, καθώς και η εκμάθηση της γλώσσας. Όποιος μεταναστεύει, θα πρέπει να συμμετέχει στην κοινωνική ζωή έξω από το χώρο εργασίας, “γιατί πάντα πρέπει να συζητάμε με τον άλλον“.
Από το 1997, ο Θ. Παπαδόπουλος συμμετέχει ενεργά στο Συμβούλιο του SPD για το Friedrichsdorf. Από το 1992 διαθέτει γερμανικό διαβατήριο και αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, ώστε να μπορεί να έχει άμεση επιρροή στην πολιτική ανάπτυξη. Η ενίσχυση του κράτους πρόνοιας είναι για εκείνον το ίδιο σημαντική με τα ίσα δικαιώματα για τους αλλοδαπούς εργαζομένους στην εργασία και τις αποδοχές. Ταυτόχρονα υποστηρίζει και βοηθά εθελοντικά ξένους πολίτες στην εξυπηρέτησή τους στις υπηρεσίες.
Ο Θωμάς Παπαδόπουλος, πατέρας μιας κόρης και παππούς μίας εγγονής 13 μηνών, ζει με τη σύζυγό του Cornelia εδώ και πολλά χρόνια στο Köppern. Η διακόσμηση του διαμερίσματός τους μιλάει από μόνη της: Σε ένα τυπικό γερμανικό σαλόνι βρίσκονται τοποθετημένα στα ντουλάπια από ανοιχτόχρωμο ξύλο και ράφια, διάφορα αναμνηστικά από την Ελλάδα, όπως γύψινα αγάλματα (μεταξύ άλλων η κεφαλή του Μέγα Αλέξανδρου), μικρά αγαλματίδια και εικόνες, ενώ στους τοίχους είναι κρεμασμένες εικόνες που απεικονίζουν τη θέα στο χωριό και το λιμάνι.
Είναι σαφές λοιπόν: Ο Θωμάς Παπαδόπουλος είναι Έλληνας, αλλά ένας Έλληνας που ένοιωσε τη Γερμανία με πλήρη ενθουσιασμό ως σπίτι του!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου