THE "YELLOW JOURNAL" (Y.J.) BERLIN
Από τη θεωρία 'της συνολικής επαναξιολόγησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων' (όπως αυτή εκφράστηκε ως απειλή στην προχθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών) στην πράξη των πρώτων ανοιχτών προκλήσεων-αμφισβητήσεων περνάει πλέον η τουρκική κυβέρνηση, με τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά μίντια από το πλάι να ρίχνουν και αυτά λάδι στη φωτιά ενός πολιτικά υποκινούμενου ανθελληνισμού.
Οι προχθεσινές απειλές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι θα υπάρξουν 'συνέπειες' στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών πίσω στην Τουρκία ήταν προφανώς απλώς η αρχή. Τη σκυτάλη έμελλε να πάρουν λίγες ώρες αργότερα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώτος παίζοντας το χαρτί των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και ο δεύτερος καταλογίζοντας αναξιοπιστία στην Αθήνα.
Ο κ. Τσαβούσογλου, συγκεκριμένα, απείλησε χθες ακόμα και με ακύρωση της συμφωνίας για την επανεισδοχή μεταναστών από την Ελλάδα, στέλνοντας έτσι μήνυμα όχι μόνο προς την Αθήνα αλλά και προς την Ευρώπη. Ο κ. Ερντογάν από την άλλη προειδοποίησε με νόημα ότι 'η καθυστέρηση στην έκδοση πρόκειται να κλονίσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα'. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίξει μάλιστα ότι είχε λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις-υποσχέσεις από την ελληνική πλευρά για την έκδοση των οκτώ. 'Η Ελλάδα ακόμα δεν μας δίνει αυτά τα καθάρματα που διέφυγαν εκεί. Τους είχα τηλεφωνήσει και μου είχαν υποσχεθεί ότι σε 15-20 ημέρες θα μας τους παρέδιδαν', φέρεται να δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο.
Οσο για τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της γείτονος, αυτά εξαπολύουν πλέον μαζικά... πρωτοσέλιδα πυρά κατά της Ελλάδας, με την κατηγορία ότι 'προστατεύει πραξικοπηματίες' και 'πλήττει την Τουρκία'. Οσο για την απόφαση του Αρείου Πάγου, αυτή για τα τουρκικά μίντια συνιστά 'σκάνδαλο' και 'ρεζιλίκι'.
Η ελληνική πλευρά επιλέγει να θωρακίζεται απέναντι στους τουρκικούς 'βρυχηθμούς' με ψυχραιμία, σαφείς θέσεις και καλά συντονισμένες κινήσεις, χωρίς εντάσεις ή 'ανταποδοτικά πυρά', αλλά και χωρίς καμία διάθεση υποχωρητικότητας. Ενδεικτικό το σχόλιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Γραφείο Τύπου του Ελληνα πρωθυπουργού. 'Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας. Υπογραμμίζουμε, σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας', σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Γραφείο του πρωθυπουργού, για να συνεχίσει ωστόσο διευκρινίζοντας ότι 'σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων. Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές'.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
Θα παραμείνουν κρατούμενοι με απόφαση της Αστυνομίας
Κρατούμενοι για λόγους που αφορούν 'πραγματική, ενεστώσα και αρκούντως σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια της χώρας' θα συνεχίσουν να είναι οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί, όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο των αρμοδίων αστυνομικών Αρχών, εν όψει των διαδικασιών αίτησης χορήγησης ασύλου που εκκρεμούν σε β' βαθμό.
Η εισαγγελέας εκδόσεων ζήτησε την άρση της κράτησής τους μετά τα ιστορικά βουλεύματα του Αρείου Πάγου, αλλά η Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΓΑΔΑ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της κράτησης, αναφέροντας σε σχετικό έγγραφο ότι μετά την προσγείωση του στρατιωτικού ελικοπτέρου, όπου επέβαιναν οι 8 στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, διατάχθηκε η κράτησή τους για 3 μήνες, η οποία μπορεί να παρατείνεται ανά 3μηνο έως την έκδοση απόφασης επί του αιτήματος χορήγησης διεθνούς προστασίας που εκκρεμεί στην 5η Ανεξάρτητη Επιτροπή Προσφυγών (ανώτατο όριο κράτησης 18 μηνών).
Οι συνήγοροι
Kατά το ίδιο έγγραφο, δεν μπορούν να εφαρμοστούν εναλλακτικά μέτρα, καθώς εκτιμάται ότι η συμπεριφορά τους αποτελεί πραγματική, ενεστώσα και αρκούντως σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.
Οι συνήγοροί τους δεν θεωρούν νόμιμη τη συνέχιση της κράτησής τους, ενώ νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η διατήρησή της, και μάλιστα με τη συγκεκριμένη αιτιολογία, γίνεται ουσιαστικά για λόγους προστασίας των εκζητουμένων.
Παράλληλα, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου χαιρετίζει την κρίση του ΑΠ, αλλά τονίζει ότι η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ, καθώς το αίτημα ασύλου συζητείται σε β' βαθμό, ενώ πολυάριθμες υποθέσεις Τούρκων που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα περιμένουν τη σειρά τους και αποτελεί ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη να συμβάλουν ώστε να μπει φρένο στη συνεχή εμβάθυνση του αυταρχισμού στη γείτονα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
Νέο αίτημα έκδοσης εν αναμονή της επιτροπής Ασύλου
Eνας μακρύς δικαστικός αγώνας περιμένει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι την Πέμπτη άκουσαν από τους δικαστές του Αρείου Πάγου την αρνητική απάντηση στο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοσή τους. Ο δρόμος δεν φαίνεται να είναι εύκολος, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν και την επιτροπή ασύλου, αλλά και ένα νέο αίτημα έκδοσης που σύντομα θα καταφθάσει στο υπουργείο Εξωτερικών.
Εισαγγελικές και δικαστικές πηγές ωστόσο έλεγαν στο 'Εθνος' ότι ο Αρειος Πάγος δεν μπήκε στην ουσία των πράξεων για τις οποίες κατηγορούνται οι 8 αξιωματικοί, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την ευρωπαϊκή σύμβαση εκδόσεων. Οι ανώτατοι δικαστές στο σκεπτικό τους επέμειναν στο ότι δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία, γεγονός που τους οδήγησε στην απόρριψη του τουρκικού αιτήματος.
Διαφορετικά στοιχεία
Το νέο αίτημα, εάν γίνει, θα πρέπει να στηρίζεται σε διαφορετικά στοιχεία από το πρώτο, και θα κριθεί από τα ελληνικά δικαστήρια, αφού αυτό ορίζουν οι συμβάσεις.
'Ομως, η νέα κρίση του δικαστηρίου εκτιμούμε ότι δεν πρόκειται να είναι διαφορετική από την πρώτη, αφού οι συνθήκες στη γειτονική χώρα δεν θα έχουν αλλάξει', λέει αρμόδια εισαγγελική πηγή, με μακρά εμπειρία στις εκδόσεις. Τώρα, σειρά έχει η επιτροπή ασύλου, η οποία σε πρώτο βαθμό έχει αποφανθεί αρνητικά για τη χορήγηση ασύλου σε 6 από τους 8 Τούρκους και έπεται και η δευτεροβάθμια. Σε βάρος τυχόν αρνητικών αποφάσεων, πάντως, οι 8 μπορούν να στραφούν στο Διοικητικό Εφετείο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οσο για το θέμα της κράτησής τους, οι 8 μπορούν να προβάλουν αντιρρήσεις ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου τις επόμενες ημέρες, γεγονός που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου