THE YELLOW JOURNAL IN BERLIN -GERMANY-

Η ΑΠΟΔΗΜΗ-ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ-ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ & ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΟΥΔΕΤΕΡΗ HΛΕΚΤΡΩΝΙΚΗ ΚΑΙ H ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ-ΙΝΤΕΡΝΕΤ- ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "THE YELLOW JOURNAL" ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟY-LIQUIDATOR-PUBLISHER - HERRAUSGEBER- & (M&A'S BUSINESS EXPERT) ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ. ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΤΕΙ ΠEΙΡΑΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΤΟΥ ΡΟΥΣΒΕΛΤ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟY ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ M&A’S BUSINESS- ΚΑΙ ΤΟΥ IEK OMHΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ & ΜΜΕ)

(ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (WWW.DFJV.DE) KAI ANΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ!....) HΔΗ 7 (ΕΠΤΑ) ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ!!!... Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΗΣΤΗΚΕ ΔΙΕΘΝΩΣ ΣΤΙΣ 17.08.2016 ΑΠΟ 130 ! (ΚΡΑΤΗΚΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΔΙΑΣΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΡΑΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΑΛΛΑ ΛΟΙΠΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΜΕ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ-ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΚΤΛ!...)

EIN BEISPIEL MIT EINE SENDUNG IN DEN YOU TUBE: (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ ΓΙΑΝΝΗ): https://www.youtube.com/watch?v=khbO6IcjB5Y&feature=youtu.be

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΤΙΣ 12.11.2016 ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΒΕΡΟΛΙΝΕΖΩΝ ΜΟΝΗΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΚΕΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΟΙΟΤΗΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΩΝ ΣΟΒΑΡΩΝ ΑΚΑΙΔΗΜΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΑΤΗΣΤΗΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗΣ EUROSTAT ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ (EURO-PARLIAMENT): 72.751 ΑΤΟΜΑ!


EINE ANGEMELDETE VON DEM HERRN SELBER DEN GIANNIS TSIRIGOTIS (JOHN RIGOTI) INTERNETZEITUNG AN DEN HANDELSKAMMER UND ANS AMTSGERICHT UND AN DAS HANDELSREGISTER DER HAUPTSTADT DER BRD UND ALSO VON BERLIN -TEMPELHOF- UND AN DEN LISTEN MIT EINE STEUERNUMMER INS FINANZAMT BERLINS -TEMPEHOF- UND AUCH AN DIE DEUTSCHE (AHK) ATHENER HANDELS & INDUSTRIEKAMMER HIER IN ATHEN UND IN GRIECHENLAND!... UND AS DIE GRIECHISCHE HANDELKAMMER VON ATHEN AUCH FUER DIE ZEITSPANNE VON DEN MONAT JULI BIS DEN VORHERIGEN LAUFENDEN OKTOBER DES JAHRES DES 2016!... ALSO ES IST EIN NORMALES UND EIN LEGALES MEDIENEINZELPERSONUNTERNEHMEN!

ZWEI BUERO-FIRMEN-STUDIO SITZE!:

EINS IN BERLIN UND EINS WILLENSHAFTIG GLEICHFALLS IN ATHEN AUCH DAZU!...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΜΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΣΤΗΝ ΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΠΕΙΤΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 12.12.2016:

FACEBOOK: https://www.facebook.com/profile.php?id=100014404248758

E-MAIL: THEYELLOWJOURNALBERLIN@T-ONLINE.DE

TWITTER: https://twitter.com/GIANNISTSIRI2

http://www.ellinikes-epixeiriseis.de/products/the-yellow-journal-i-elliniki-efimerida-toy-verolinoy/

DIE HANDYNUMMER DER INTERNETZEITUNG "Y.J." BERLIN IN ATHEN! SIE KOENNEN RUHIG SELBST PERSOENLICH MIT DEM HERRN GIANNIS TSIRIGOTIS (JOHN RIGOTI) HIER BITTE SPRECHEN: 0030 / 6948717006


Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ: «Δεύτερη ευκαιρία» στον επιχειρηματία!...

THE "YELLOW JOURNAL" (Y.J.) BERLIN

Ένας επιχειρηματίας που αποτυγχάνει -και με δεδομένη τη μη δόλια πτώχευση- έχει αποκτήσει μία εμπειρία η οποία μπορεί να τον βοηθήσει, εφόσον αποφασίσει ξανά να ενεργοποιηθεί επιχειρηματικά, και κατά τεκμήριο αναμένεται να έχει καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας και βιωσιμότητας.

Ο φόβος της αποτυχίας ανάμεσα στους επιχειρηματίες έχει ενισχυθεί συνολικά στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ως ανασταλτικός παράγοντας για την έναρξη νέων εγχειρημάτων. Στην Ελλάδα παρουσιάζει μεν μια μικρή κάμψη, αλλά παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως καταδεικνύει η ετήσια έκθεση για την επιχειρηματικότητα σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, που δημοσίευσε πρόσφατα το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας του ΙΟΒΕ, μέσω της διεθνούς ερευνητικής κοινοπραξίας Global Entrepreneurship Monitor (GEM).

ΒΟΝΝ 09.11.1991 "Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!" ΣΥΝΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΝΝΗ! 600.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΒΟΝΝΗΣ (ΤΕΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ) ΤΟΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ!... ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!... ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ BIELEFELD ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΩΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ ΜΠΙΛΕΦΕΛΝΤ! ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΙΝΑΤΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΡΙΝΑΤΟΥ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ...!!!...  
Ο ΝΕΟΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ, Ο ΚΥΡΙΟΣ DR. ALEXANDER GAULAND, ΠΟΥ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2017 ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΗΚΟΤΗΤΑ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ!.... ΚΦΑΝΗΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΩΣ ΥΠΕΡ-ΑΦΕΝΤΗΚΟ ΣΤΗΝ ΕΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ!... ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ! ΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΓΚΑΛΑΡΙΟΣ ΚΑΙ -ΟΧΙ- Η ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΚΕΛ ΑΝΓΚΕΛΑ ΠΛΕΟΝ....!!!!!  ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ "ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ" (ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗΚΟ ΧΙΤΛΕΡΗΚΟ ΑΛΛΑ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΚΟ ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΚΟ ΦΙΛΟΠΟΥΤΗΝΗΚΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟΚΙΝΕΖΗΚΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΛΒΕΤΗΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΗΣΤΡΙΑ.... ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ -AFD- ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ-ΕΚΔΟΤΗΣ-ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΣς ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΕ!.... Η ΚΥΡΙΑ PRETTY ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ -AFD- https://www.alternativefuer.de/ TON ΕΝΕΚΡΗΝΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΒΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΥΣ .... ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ "ΠΡΩΣΣΙΑ" ΤΟΥ ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΡΑΙΧ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡΙΑ... ΜΕ ΣΤΡΑΤΟ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ "BUNDESWEHR"!.... ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ! ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΣΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ KAISER!... ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΟΠΟΛΕΜΗΚΑ!... ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΓΗΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΙΧΑΝΤ!... ΤΩΡΑ! ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΜΑΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΩΣ ΣΗΔΕΡΑ ΓΡΩΘΙΑ ΕΧΘΡΟΣ ΚΑΘΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥ "ΤΣΕΜΠΕΡΑΚΙΑ" ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΗΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ!... ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ! AUSLAENDER RAUS! SONST WIRD ER VERGASST ODER ALS "SEIFE" INS SUPERMARKET VERKAUFT DURCH DIE KONZETRATIONSLAGER ZUM BEISPIEL IN AUSWITZ!  FROHE WEIHNACHTEN UND EIN GUTES NEUES JAHR 2017 AUS BERLIN!....
 DIE FRAU DR. PRETTY
BERLIN: DIE HAUPTSTADT EUROPAS!...

O KYΡΙΟΣ ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ... ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ" ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΗΚΟΤΗΤΑ!....

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ: 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ-M&A'S BUSINESS EXPERT ROOSEVELT UNIVERSITY OF CHICAGO-LIQUIDATOR-REAL ESTATE DEALER-STOCK BROKER-PUBLISHER-OWNER OF "THE YELLOW JOURNAL" BERLIN-GLOBAL PRIVATE INVESTOR-PRIVATE OFF-SHORE BANK ACCOUNDER IN COOK ISLANDS

Στο πλαίσιο της έρευνας, καταγράφονται μεταξύ άλλων οι γενικότερες προδιαθέσεις και αντιλήψεις που διαμορφώνονται σε μια χώρα για την επιχειρηματικότητα. Είναι τα λεγόμενα συμπεριφορικά ή προσωπικά γνωρίσματα του ατόμου που μπορεί να επιδρούν καθοριστικά στο είδος και στα χαρακτηριστικά της επιχειρηματικότητας την οποία εκδηλώνει το άτομο και τελικά στα χαρακτηριστικά της επιχειρηματικότητας που καταγράφεται σε μια χώρα.
Δύο ενδιαφέροντες δείκτες παρουσιάζονται σε αυτή τη σύντομη παρέμβαση. Συγκεκριμένα, καταγράφεται το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει ότι α) διαθέτει τις γνώσεις και τις ικανότητες για να ξεκινήσει μια επιχείρηση την Ελλάδα και β) ο φόβος της αποτυχίας θα τον / την απέτρεπε από το να ξεκινήσει μια επιχείρηση στην
Ελλάδα. Ο πρώτος δείκτης εκφράζει έτσι το επίπεδο της αυτοπεποίθησης που υπάρχει σε μια χώρα και άρα έναν παράγοντα που επιδρά θετικά στην επιχειρηματική δραστηριοποίηση. Ο δεύτερος είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας, καθώς αποθαρρύνει την επιχειρηματική δραστηριοποίηση. Και οι δύο δείκτες αφορούν απαντήσεις ολόκληρου του πληθυσμού και όχι μόνο των ατόμων που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά. Συνεπώς, εκφράζουν περισσότερο εθνικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά των πολιτών μιας χώρας.

Όπως φαίνεται στον πίνακα, που συνοψίζει τα αποτελέσματα για το 2015 στην Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες χώρες καινοτομίας, δηλαδή τις πιο αναπτυγμένες χώρες που συμμετέχουν στο GEM, το επίπεδο της αυτοπεποίθησης διατηρείται πάνω από τον μέσο όρο των χωρών καινοτομίας. Βεβαίως, διαπιστώνουμε ότι το υψηλό επίπεδο αυτοπεποίθησης είναι χαρακτηριστικό χωρών χαμηλού κόστους.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα εμφανίζει διαχρονικά μία από τις υψηλότερες επιδόσεις ως προς τον φόβο της επιχειρηματικής αποτυχίας,. Αν εστιάσουμε στην ανάλυση αυτών των χαρακτηριστικών, όχι στον γενικό πληθυσμό, αλλά στα άτομα που συνδέονται με την επιχειρηματικότητα είτε στα αρχικά στάδια είτε στους καθιερωμένους επιχειρηματίες, τότε βλέπουμε να εκτινάσσεται το επίπεδο της αυτοπεποίθησης, καθώς πάνω από το 80% αισθάνεται ότι έχει τις γνώσεις και τις ικανότητες να «τρέξει» μια επιχείρηση. Όμως, το αντίστοιχο ποσοστό του φόβου της αποτυχίας, υποχωρεί μεν, αλλά παραμένει πάνω από 50%. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι τουλάχιστον οι μισοί από όσους /όσες έχουν πράγματι ασχοληθεί με ένα επιχειρηματικό εγχείρημα, προβληματίζονται για το ενδεχόμενο της αποτυχίας, επίδοση που είναι εξαιρετικά υψηλή σε σχέση με άλλες χώρες.

Εξετάζοντας διαχρονικά αυτούς τους δύο δείκτες, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, ειδικά πριν από την έκρηξη της οικονομικής κρίσης, κατέγραφε υψηλές επιδόσεις στον «δείκτη αυτοπεποίθησης» (Διάγραμμα 1). Έφτασε έτσι σε πολύ υψηλά επίπεδα το 2009, όταν δεν είχε ακόμα φανεί εμφατικά στην οικονομία η υφεσιακή πορεία της οικονομίας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει δραματικά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τον μακροχρόνιο μέσο όρο. Πάντως, το 2015 σημειώθηκε μικρή αύξηση του ποσοστού σε 46,8% από 45,6% το 2014, έπειτα από 5 χρόνια μείωσης. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία του δείκτη εντός της περιόδου της κρίσης αντανακλά την επιδείνωση των συνθηκών επιχειρηματικότητας. Το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, δηλαδή, φαίνεται να έχει επηρεάσει τις αντιλήψεις των ατόμων για το αν επαρκούν οι γνώσεις και οι ικανότητές τους για να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες δυσκολίες του σημερινού περιβάλλοντος ως προς την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του δείκτη για τον φόβο της αποτυχίας (Διάγραμμα 2), διαχρονικά στην Ελλάδα ο δείκτης αυτός κινούνταν πολύ υψηλά, υψηλότερα από τις περισσότερες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα του GEM, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει αναδειχθεί ουκ ολίγες φορές σε «παγκόσμιο πρωταθλητή» στον συγκεκριμένο δείκτη. Μετά το 2009 η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει αυτό τον δείκτη σε ένα νέο, πολύ υψηλότερο, επίπεδο και παρά τη σημαντική υποχώρηση που σημειώνεται το 2015 (65,3%), ο δείκτης παραμένει υψηλός. Η αισθητή εξασθένηση του δείκτη το 2015 ενδεχομένως να αντανακλά την ολοκλήρωση ενός υφεσιακού κύκλου στην οικονομία (αισιόδοξη προσέγγιση) ή απλώς τα άτομα λόγω της μεγάλης διάρκειας της κρίσης έχουν προσαρμοστεί σε ένα νέο επιχειρηματικό πλαίσιο υψηλότερου ρίσκου (πιο απαισιόδοξη προσέγγιση).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει έμφαση σε πολιτικές για την υποστήριξη και την προώθηση της «δεύτερης ευκαιρίας στην επιχειρηματικότητα». Ουσιαστικά, αναγνωρίζεται ότι ένας επιχειρηματίας που αποτυγχάνει -και με δεδομένη τη μη δόλια πτώχευση- έχει αποκτήσει μία εμπειρία η οποία μπορεί να τον βοηθήσει, εφόσον αποφασίσει ξανά να ενεργοποιηθεί επιχειρηματικά, και κατά τεκμήριο αναμένεται να έχει καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας και βιωσιμότητας. Το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και στην Ελλάδα, καθώς το πρόβλημα επιβαρύνεται από τα λεγόμενα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, σε συνδυασμό με ένα ακόμη ανελαστικό πτωχευτικό δίκαιο. Είναι σαφές ότι μαγικές λύσεις σε ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα δεν υπάρχουν. Ωστόσο, η ανάγκη να διατηρηθεί ένα επιχειρηματικό momentum χρήσιμων και έμπειρων επιχειρηματιών χωρίς το στίγμα της αποτυχίας είναι απαραίτητο σήμερα, περισσότερο από ποτέ.
* Το Global Entrepreneurship Monitor (GEM) αποτελεί μια διεθνή ερευνητική κοινοπραξία από ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια που ξεκίνησε το 1999, με την Ελλάδα να συμμετέχει μέσω του ΙΟΒΕ από το 2003. Το 2015 συμμετείχαν πάνω από 60 χώρες από όλες τις οικονομικές ζώνες του κόσμου, χώρες που καλύπτουν το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το πρόγραμμα έχει στόχο να μελετήσει πτυχές και διαστάσεις της επιχειρηματικότητας σε κάθε χώρα, να συνεισφέρει στη θεωρητική αλλά και εμπειρική μελέτη του πεδίου της επιχειρηματικότητας και να συμβάλει στη δημόσια συζήτηση για την προώθηση της επιχειρηματικότητας διεθνώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου