Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται το Μόναχο και σε κατάσταση σοκ όλος ο πλανήτης από τη νέα επίθεση αγνώστων μέσα σε εμπορικό κέντρο. Ενοπλοι άνοιξαν πυρ, το απόγευμα της Παρασκευής, σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο στο Μόναχο της Γερμανίας, την ώρα που αυτό ήταν γεμάτο κόσμο, σπέρνοντας για άλλη μία φορά πανικό στην καρδιά της Ευρώπης.
Το σύνολο των νεκρών της επίθεσης στο Μόναχο ανήλθε σε εννέα γύρω στα μεσάνυχτα, μετά την ανακάλυψη ενός ακόμη πτώματος μέσα στο εμπορικό κέντρο Olympia.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας του Μονάχου, οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν η σορός αυτή ανήκει σε κάποιον από τους τουλάχιστον τρεις δράστες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Tagesspiegel, οι δράστες της επίθεσης έφεραν ημιαυτόματα όπλα, ενώ ένας εξ αυτών φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο.
Το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Focus ανέφερε στην ηλεκτρονική του έκδοση, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία του Μονάχου, ότι ο ένας από τους δράστες της επίθεσης αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι και είναι νεκρός.
Η πόλη τελεί υπό αποκλεισμό, καθώς η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Olympia, όπου η αστυνομία επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένας ακόμη απροσδιόριστος αριθμός ανθρώπων έχει τραυματιστεί.
Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας διευκρίνισε μιλώντας στον Τύπο ότι οι 'έως και τρεις δράστες' διαφεύγουν τη σύλληψη και οι έρευνες συνεχίζονται 'σε όλη την πόλη του Μονάχου', όπου έσπευσαν να αναπτυχθούν ισχυρές δυνάμεις και εναέρια μέσα.
'Μέχρι στιγμής ουδείς εκ των δραστών δεν έχει καταστεί δυνατό να συλληφθεί', ανέφερε η αστυνομία του Μονάχου σε ανακοίνωσή της και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις επιβολής του νόμου χρησιμοποιούν 'όλα τα διαθέσιμα μέσα' για τον εντοπισμό τους.
Η αστυνομία της μεγαλούπολης της νότιας Γερμανίας ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι 'υποψιάζεται ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια', ενώ ένας εκπρόσωπος των δυνάμεων επιβολής της τάξης μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο επίσης έκανε λόγο για μια 'τρομοκρατική ενέργεια σε εξέλιξη'.
Κατά πληροφορίες που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πολλοί μάρτυρες έκαναν λόγο για έναν δράστη με 'αραβικά' χαρακτηριστικά, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνει η αστυνομία, που επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως πρόκειται για μια επίθεση ισλαμιστών.
Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο CNN πως "ο δράστης άνοιξε πυρ εναντίον παιδιών έξω από φαστ φουντ, φωνάζοντας "Αλλάχου Άκμπαρ".
Ωστόσο κάποιοι ανέφεραν ότι ένας δράστη φώναζε 'είμαι Γερμανός' και έκανε διάφορα ξενοφοβικά σχόλια. Τον συνέδεαν επίσης με την επέτειο από την δολοφονική επίθεση του Μπρέιβικ στη Νορβηγία.
Ακόμη ο εκπρόσωπος της αστυνομίας διέψευσε ότι υπήρξε κι άλλη επίθεση στο κέντρο του Μονάχου.
'Λέμε στους πολίτες του Μονάχου ότι υπάρχουν ένοπλοι που διαφεύγουν τη σύλληψη και είναι επικίνδυνοι', επισήμανε ο εκπρόσωπος. 'Καλούμε τους πολίτες να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους', στα σπίτια τους ή σε όποιο άλλο ακίνητο βρίσκονται, σύμφωνα με τον ίδιο.
Η αστυνομία της πόλης, με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ανέφερε νωρίτερα ότι οι νεκροί είναι έξι, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των τραυματιών.
Το χρονικό
Νωρίτερα, η αστυνομία της Βαυαρίας, με ανάρτησή της στο Twitter, μετέδωσε τα εξής:
'Στις 17:50 αυτόπτες μάρτυρες ειδοποίησαν την Αστυνομία για πυροβολισμούς στον κεντρικό δρόμο κοντά στο εμπορικό κέντρο 'Olympia' και κατόπιν για συνέχεια των πυροβολισμών στο ίδιο το εμπορικό κέντρο.
Μάρτυρες αναφέρθηκαν σε τρία άτομα με όπλα. Για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία.
Η Αστυνομία επιχειρεί με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της και με την υποστήριξη ειδικών μονάδων αλλά και μονάδων της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί εφικτό να συλληφθούν οι δράστες, η έρευνα για τους οποίους διεξάγεται εντατικά. Λόγω της ακόμη ασαφούς κατάστασης, παρακαλούμε όλους όσοι βρίσκονται στην πόλη να παραμείνουν στα σπίτια τους ή να αναζητήσουν καταφύγιο στα πλησιέστερα κτίρια. Η λειτουργία των μαζικών μέσων συγκοινωνίας έχει για την ώρα διακοπεί'.
Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της αστυνομίας, υπάρχουν πολλοί δράστες, ωστόσο μέχρι στιγμής ουδείς έχει συλληφθεί. Πληροφορίες έκαναν λόγο για τρεις υπόπτους, οπλισμένους με ημιαυτόματα τουφέκια εφόδου με τουλάχιστον έναν να φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο.
Κατά πληροφορίες που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πολλοί μάρτυρες έκαναν λόγο για έναν δράστη με 'αραβικά' χαρακτηριστικά, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνει η αστυνομία, που επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως πρόκειται για μια επίθεση ισλαμιστών. Αλλοι έλεγαν ότι μπορεί να είναι ακροδεξιοί και καλά εκπαιδευμένοι.
Η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Γερμανία μετέδωσε επιπλέον ότι το Μόναχο κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μετέδωσε επικαλούμενο γερμανικά ΜΜΕ ότι ο ένας από τους δράστες φέρεται να αυτοκτόνησε, όμως αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Bild.
Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας αναπτύχθηκαν στην περιοχή, ενώ η αστυνομία έκανε λόγο για μια ευρεία επιχείρηση σε 'πολλές' περιοχές του Μονάχου.
Δεν είναι ως τώρα σαφές ποιος ευθύνεται για την επίθεση, η οποία σημειώθηκε μία εβδομάδα μετά την επίθεση που έκανε ένας έφηβος πρόσφυγας με τσεκούρι μέσα σε ένα τρένο.
Προσωπικό στο εμπορικό κέντρο κρύβεται ακόμη μέσα στο κτίριο, είπε μια υπάλληλος μιλώντας στο Ρόιτερς τηλεφωνικά. Ακούστηκαν 'πολλοί πυροβολισμοί, δεν μπορώ να πω πόσοι, πάντως πολλοί', είπε η εμποροϋπάλληλος αυτή. 'Όλος ο κόσμος που βρισκόταν έξω μπήκε ουρλιάζοντας μέσα στο κατάστημα και είδα έναν άνθρωπο να κείτεται στο έδαφος που ήταν τόσο βαριά τραυματισμένος που είναι βέβαιο ότι δεν σώθηκε', συνέχισε η ίδια.
'Δεν έχουμε καμιά επιπλέον πληροφορία, κρυβόμαστε στο πίσω μέρος, στον χώρο αποθήκευσης. Δεν μας έχει πλησιάσει κανένας αστυνομικός ακόμη', συμπλήρωσε η υπάλληλος.
Οι αρχές του Μονάχου ανακοίνωσαν ότι έχουν διακοπεί όλες οι συγκοινωνίες στην πόλη—των λεωφορείων, των τρένων και των τραμ, αλλά και ότι έκλεισε ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός και απομακρύνθηκαν οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο εσωτερικό του.
Το εμπορικό κέντρο Olympia βρίσκεται δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, όπου ο Μαύρος Σεπτέμβρης είχε πάρει ομήρους και κατόπιν σκοτώσει 11 ισραηλινούς αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972.
Η σημερινή επίθεση διαπράχθηκε μία εβδομάδα αφότου ένας 17χρονος που είχε αιτηθεί ασύλου τραυμάτισε επιβάτες ενός τρένου επιτιθέμενος με τσεκούρι. Ο νεαρός έπεσε νεκρός από πυρά της βαυαρικής αστυνομίας, αφού τραυμάτισε τέσσερις ανθρώπους από το Χονγκ Κονγκ και έναν κάτοικο καθώς προσπαθούσε να αποδράσει.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας επισήμανε, σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Bild και προφανώς έγιναν από τη σημερινή επίθεση στο Μόναχο, ότι 'δεν υπάρχει λόγος να πανικοβαλλόμαστε, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η Γερμανία παραμένει ένας πιθανός στόχος'.
Η επίθεση των ενόπλων στη Γερμανία ακολουθεί την επίθεση στη Νίκαια την ημέρα της εθνικής επετείου της Γαλλίας, όταν ένας Τυνήσιος έπεσε με ένα φορτηγό πάνω στο πλήθος και σκότωσε 84 ανθρώπους. Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για αυτή την επίθεση.
Ως τώρα δεν έχει υπάρξει καμιά πληροφορία για τα κίνητρα των δραστών. Η γερμανική αστυνομία περιορίζεται μέχρι τώρα να κάνει λόγο για μια πιθανόν 'τρομοκρατική' ενέργεια.
Εξάλλου, σήμερα συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τη σφαγή που είχε διαπράξει στη Νορβηγία ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος θεωρείται ήρωας από πολλούς οπαδούς της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη και στην Αμερική.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το παλαιότερο και μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του Μονάχου, το οποίο είναι ιδιαίτερα προσφιλές τόσο στους κατοίκους του Μονάχου όσο και σε τουρίστες, ενώ, όπως σημειώνουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη τα απογεύματα της Παρασκευής.
Ταξιδιωτικές συστάσεις
Την ίδια ώρα, το βρετανικό Foreign Office, όπως και το αμερικανικό State Department εξέδωσαν συστάσεις για τη Γερμανία, συνιστώντας στους πολίτες τους να αποφυγουν την περιοχή και να παραμείνουν σε ασφαλές μέρος, ακολουθώντας τις οδηγίες των τοπικών αρχών και παρακολουθώντας τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Αλλά και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση στους Ρώσους υπηκόους που βρίσκονται στην πόλη του Μονάχου, στη νότια Γερμανία, να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους και να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας, καθώς οι δράστες της επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη εκεί συνεχίζουν να διαφεύγουν τη σύλληψη.
'Προτρέπουμε τους Ρώσους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Μόναχο να ακολουθήσουν τις οδηγίες της γερμανικής αστυνομίας και να αποφύγουν δημόσιους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός' επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.
'Βρισκόμαστε σε επικοινωνία (με τους Γερμανούς) και οι Γερμανοί συνάδελφοί μας μάς διαβεβαίωσαν ότι, καταρχάς, θα συνεχίσουν να μας ενημερώνουν σχετικά με την εξέλιξη των γεγονότων και κατά δεύτερον ότι θα παρακολουθούν στενά τους Ρώσους που βρίσκονται στο Μόναχο, περιλαμβανομένων ενδεχόμενων θυμάτων. Και φυσικά θα ενημερώνουν τη ρωσική πλευρά' επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου.