Ενας νέος κύκλος ανοίγει στον ακήρυκτο υπόγειο πόλεμο για τον έλεγχο του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη διαμόρφωση των εξελίξεων στον κλάδο. Η υπόθεση της Attica Bank είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, σε μια αντιπαράθεση όπου «απέναντι» στην κυβέρνηση δεν βρίσκονται ο Γ. Στουρνάρας και η ΤτΕ, αλλά η ΕΚΤ και οι Βρυξέλλες.
Η σύγκρουση δεν εστιάζεται σε –υπαρκτές - διαφορές αντιλήψεων για τη συγκρότηση και λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ούτε στο πώς και από ποιους θα διοικείται η μικρή «τράπεζα των μηχανικών». Το επίμαχο ζήτημα είναι ποιός θα «κουμαντάρει» τις ελληνικές τράπεζες κι αν θα υπάρχει στο τραπεζικό σύστημα κρατικός βραχίονας που δεν θα ελέγχεται άμεσα από την ΕΚΤ.
Για να κλείσει το θέμα διοίκησης στην Τρ. Αττικής, η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να αναδιπλωθεί, αποδεχόμενη τη «δικαιοδοσία» της ΤτΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα και παγώνοντας τους σχεδιασμούς της για τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος υπό κρατικό έλεγχο, με βασικούς άξονες την Attica Bank και το ΕΤΕΑΝ.
Ομως δεν έχει καταθέσει τα όπλα και συνεχίζει τον πόλεμο με «μάχες οπισθοφυλακών». Μόλις  δύο 24ωρα κράτησε το μοραμόριουμ Τσίπρα- Στουρνάρα, που επέτρεψε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα διοίκησης της Attica Bank. Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι των αποφάσεων της ΓΣ της τράπεζας, «βγήκαν πάλι τα μαχαίρια».
Βαρύτατες κατηγορίες
Διά στόματος του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη η κυβέρνηση κατηγόρησε ευθέως τον Διοικητή της ΤτΕ ότι απεργάζεται τον «αφελληνισμό» των τραπεζών και ότι προσπάθησε να κλείσει ή να «χαρίσει» σε ιδιώτες την Attica Bank, για να μην υπάρχει τράπεζα υπό κρατικό έλεγχο, μη εποπτευόμενη  απ’ ευθείας από την ΕΚΤ.
Οι απόψεις που διατύπωσε ο κ. Σπίρτζης έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, διότι ως πρόεδρος του ΤΕΕ – το οποίο μέσω ΤΣΜΕΔΕ ελέγχει μετοχικά την Τρ. Αττικής – συμμετείχε στις διεργασίες για τη διάσωση, στήριξη και ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζες και γνωρίζει «από πρώτο χέρι» το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων με ΤτΕ.
Εντούτοις, οι καταγγελίες του «θάφτηκαν» από όλα τα ηλεκτρονικά και έντυπα media, τα οποία αντίθετα έδωσαν έμφαση στην απάντηση του Διοικητή της ΤτΕ, που δόθηκε μέσω «κύκλων» και περιορίζεται στη  φράση ««κρείττον του λαλείν το σιγάν», δηλαδή ότι σε μερικές περιπτώσεις είναι καλύτερο κανείς να σιωπά.
Μιλώντας διαδοχικά σε τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο αν. υπουργός Υποδομών  είπε για τον  κ. Στουρνάρα ότι ως υπουργός Οικονομικών της ΝΔ και αργότερα ως Διοικητής της ΤτΕ, πέτυχε να μην είναι υπό δημόσιο έλεγχο το 98% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Εχει απομείνει μόνον η Attica Bank, που έχει μερίδιο αγοράς μόλις 1,5% με 2%. Και θέλει να αφήσει ούτε αυτήν υπό δημόσιο έλεγχο.
«Υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που με συνέπεια προσπαθούν είτε να μην υπάρχει η Τράπεζα Αττικής, είτε να την πουλήσουν  και να περιέλθει υπό τον έλεγχο ξένων. Μέσα σε αυτούς δυστυχώς είναι και ο κ. Στουρνάρας - για να μην πω ότι είναι ο κύριος εκφραστής της προσπάθειας "αφελληνισμού" του τραπεζικού μας συστήματος».
Ο κ. Σπίρτζης επικαλέσθηκε την προσωπική του εμπειρία σ ‘αυτό το θέμα: «Όταν ήμουν πρόεδρος του ΤΕΕ,  ο κ. Στουρνάρας ήταν εκείνος που με πραγματικό ζήλο πίεζε να δοθεί η τράπεζα σε funds, σε ιδιώτες – και μάλιστα μέσω ανακεφαλαιοποίησης με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα θα δινόταν… χάρισμα».
Εμμεση παρέμβαση στο ίδιο μήκος κύματος εκδηλώθηκε  και από πλευράς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Σε non paper της αντιπροεδρίας αναφέρεται ότι «η Τράπεζα Αττικής αποτελεί εδώ και χρόνια στόχο κατευθυνόμενων αρνητικών δημοσιευμάτων από κέντρα και δυνάμεις που επιδιώκουν είτε το κλείσιμο είτε την εξαγορά της έναντι ευτελούς τιμήματος».
Οι έλεγχοι για δανειοδοτήσεις
Ο υπουργός Υποδομών εκτόξευσε κι άλλα βέλη κατά του κ. Στουρνάρα, συνδέοντας εμμέσως ορισμένες κινήσεις της ΤτΕ με τον πόλεμο για τις τηλεοπτικές άδειες.
καταλόγισε μάλιστα ευθύνες στην ΤτΕ για την κατάσταση της Attica Bank και για τη τη σκανδαλολογία που αναπτύσσεται: «Ο φορέας που έλεγξε την τράπεζα για τις διαδικασίες, τα δάνεια, τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και όλα τα υπόλοιπα, είναι η ΤτΕ. Αν λοιπόν δεν έκανε η Τράπεζα Αττικής καλά τη δουλειά της, προφανώς δεν έκανε καλά τη δουλειά της και η ΤτΕ που την έλεγξε. Άρα αν ισχύουν όλα αυτά, πρέπει να ελεγχθεί και η Τράπεζα της Ελλάδος κατά τη γνώμη μου».
Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα περί σκανδαλωδών χρηματοδοτήσεων – ειδικά προς εταιρείες του Χρ. Καλογρίτσα - ο υπουργός τόνισε ότι «αν υπάρχουν πορίσματα για οποιονδήποτε είτε στην Τράπεζα Αττικής είτε σε άλλη τράπεζα, πρέπει να σταλούν στον Εισαγγελέα και να δοθούν και στη δημοσιότητα. Υπεύθυνη αρχή για να το κάνει αυτό, είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Ας δώσει στη δημοσιότητα όλα τα πορίσματα και τα στοιχεία που υπάρχουν, για να μην πέφτει λάσπη στον ανεμιστήρα, με διαρροές και διάφορα άλλα»