Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει τοποθετήσει εξαιρετικά στελέχη σε νευραλγικούς τομείς. Με τον τρόπο που έχουν διαχειρισθεί το δύσκολο έργο που ανέλαβαν, υπηρετούν επάξια τη χώρα τους. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει να επιδείξει μια σειρά από επιτυχίες, με κορυφαία σε αυτή τη συγκυρία την ταχεία έξοδο από το δικό της μνημόνιο.
Το ζητούμενο της συγκεκριμένης στήλης δεν είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ή η ιδεολογία που τη διέπει –πτυχές μείζονος σημασίας που, φυσικά, επηρεάζουν– αλλά τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για να διαχειρισθούν το περίπλοκο σκηνικό στασιμότητας και αβεβαιότητας που βιώνει η Ελλάδα.
Θα ωφελούσε τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και κυρίως τη χώρα, εάν επέλεγε να πλαισιωθεί από μια πραγματικά δυνατή ομάδα, όπως έκανε ο πρόεδρος της Κύπρου. Από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, μέχρι τους υπουργούς Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, Αμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη, Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, για να αναφέρω μερικούς, οι άνθρωποι είναι σοβαροί και ξέρουν τι κάνουν. Τους μιλάς ή τους βλέπεις να διαχειρίζονται καταστάσεις, και εντυπωσιάζεσαι. Γνωρίζουν τα όριά τους, αλλά αξιοποιούν στο έπακρον κάθε ευκαιρία. Οι ικανότητές τους υπερβαίνουν το μέγεθος της χώρας τους.
Οι πυλώνες στους οποίους στηρίζεται ο πρόεδρος της Κύπρου είναι ισχυροί. Το αναγνωρίζουν φίλοι και αντίπαλοι. Το επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα.
Επιστρέφουμε στην Ελλάδα. Μετά σχεδόν δύο χρόνια στην εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πλέον «αυταπάτες». Κατανοεί τις δυσκολίες της διακυβέρνησης, ενώ γνωρίζει τις αδυναμίες κάποιων και την ανικανότητα άλλων. Είναι, δε, σαφές ότι στο στενό κομματικό περιβάλλον δεν υπάρχουν πολλά στελέχη με τις διαχειριστικές ικανότητες, την εμπειρία και τη βαθιά γνώση συγκεκριμένων τομέων, που απαιτούν οι σημερινές αντίξοες συνθήκες. Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση σοβαρών ανθρώπων με ξεχωριστές ικανότητες.
Υπό αυτό το πρίσμα, πρέπει να αναζητήσει πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικούς και τεχνοκράτες που δεν είναι όμηροι ιδεοληψιών και έχουν αντίληψη της διεθνούς πραγματικότητας. Ανθρώπους που είναι σε θέση να διαγνώσουν τις παθογένειες και έχουν τη βούληση αλλά και την ικανότητα να τις διορθώσουν. Θα το κάνει; Το θέλει πραγματικά; Ενώ ακόμη και αν το τολμούσε, θα το επέτρεπαν οι εσωκομματικοί συσχετισμοί;
Ο πρωθυπουργός θα κριθεί από την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των επιλογών του. Δυστυχώς, η μέχρι τώρα εμπειρία προεξοφλεί ότι δεν θα μιμηθεί το παράδειγμα της Κύπρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου