«Τείχος» αντιρρήσεων υψώνει η Γερμανία στην εισήγηση της Κομισιόν για χαλάρωση της λιτότητας στην Ευρωζώνη και για δημοσιονομική τονωτική «ένεση» 50 δισ. ευρώ για το 2017, υποστηρίζοντας ότι τέτοιοι σχεδιασμοί υπονομεύουν το Σύμφωνο Σταθερότητας κι ότι προέχει η απομείωση του δημοσίου χρέους στην περιοχή. Την ίδια ώρα, αμετακίνητος στο θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους παραμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Σε διάστημα 48 ωρών έστειλε νέο σαφές μήνυμα, δηλώνοντας πως «όποιος συνηγορεί σε κούρεμα χρέους για την Ελλάδα δεν ενισχύει αυτούς οι οποίοι επιθυμούν μεταρρυθμίσεις», σύμφωνα με το Reuters.
Σκληρή γραμμή
Σε περιβάλλον ισχυρής έντασης, πρωτοφανούς, για τα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα, ενίσχυσης λαϊκιστικών και ακραίων θέσεων στην Ε.Ε., και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο Β. Σόιμπλε τηρεί σκληρή γραμμή. «Η στάση μας είναι επικριτική αναφορικά με την ανάλυση της Κομισιόν για την αποκαλούμενη 'δημοσιονομική θέση' της Ευρωζώνης», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Υπό το βάρος των υψηλών επιπέδων δημοσίου χρέους στην Ε.Ε., δεν βλέπουμε τη δυνατότητα επεκτατικής δημοσινομικής πολιτικής», υποστήριξε η ίδια πηγή, εκτιμώντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για ένα τέτοιο βήμα», καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 91,2% του ΑΕΠ στο τέλος του α’ εξαμήνου του έτους (από 92,1% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2015), και το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 1,5% του ΑΕΠ από 2,1% του ΑΕΠ το ίδιο διάστημα. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ είπε επίσης ότι «δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για ελιγμούς στη Γερμανία λόγω των μεσοπρόθεσμων προκλήσεων», αποκρούοντας εμμέσως πλην σαφώς τη σύσταση -και δη δια στόματος του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ- προς τις πλεονασματικές χώρες να αυξήσουν τις δαπάνες για επενδύσεις και να τονώσουν την εγχώρια ζήτηση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Βρυξελλών, η αύξηση των επενδυτικών δαπανών κατά 1% στη Γερμανία σε ορίζοντα δεκαετίας θα έδινε ώθηση 1,1 ποσοστιαίας μονάδας στο ΑΕΠ της χώρας.
Ομως, η διατήρηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών (το διαβόητο «schwarze null») αποτελεί ακρογωνιαίο πυλώνα της οικονομικής πολιτικής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Πλεόνασμα
Η Γερμανία εμφάνισε δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2015 και όλα δείχνουν ότι και το φετινό έτος θα κλείσει με πλεόνασμα. Πλην όμως προτιμά να χρησιμοποιήσει τους πρόσθετους πόρους για να μειώσει το δημόσιο χρέος, με δεδομένη την... αλλεργία της «Γερμανίδας νοικοκυράς» στην έννοια του «χρέους» (δεν είναι τυχαίο ότι στη γερμανική γλώσσα η λέξη «χρέος» (Schuld) είναι συνώνυμη με την «ενοχή»), αλλά και τη δέσμευση της καγκελαρίου Μέρκελ για μη ανάληψη νέου χρέους έως το τέλος της δεκαετίας. Ειδικά όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, μετά τη δήλωση ότι όποιος μιλά στην Ελλάδα για ελάφρυνση χρέους προσφέρει κακή υπηρεσία στη χώρα, ο Β. Σόιμπλε επανήλθε σε λιγότερο από 48 ώρες, για να δηλώσει στο πλαίσιο εκδήλωσης στη Βιέννη, ότι «όποιος συνηγορεί σε κούρεμα χρέους για την Ελλάδα δεν ενισχύει αυτούς οι οποίοι επιθυμούν μεταρρυθμίσεις».
Οι δηλώσεις ήλθαν στον απόηχο της έκκλησης που είχε απευθύνει ο Μπ. Ομπάμα από την Αθήνα, για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, και ενώ αναμένονταν χθες οι κρίσιμες συνομιλίες με την Αγκ. Μέρκελ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου