«Το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα εξαρτάται από την εμπιστοσύνη. Ένα χαρτονόμισμα είναι ουσιαστικά ένα κομμάτι χαρτί χωρίς αντίκρισμα, το οποίο όμως δίνει το δικαίωμα στον κομιστή του, όσον αφορά μία τράπεζα, να το ανταλλάξει με ένα παρόμοιο χαρτί ή να το καταχωρήσει στον ηλεκτρονικό λογαριασμό του. Το σύστημα λειτουργεί επειδή πιστεύουμε πως αυτά τα κομμάτια χαρτιού θα γίνουν αποδεκτά από όλους τους άλλους – γεγονός που σημαίνει ότι, τα χρησιμοποιούμε ως μέσο συναλλαγής. Τι θα μπορούσε να συμβεί όμως εάν κλονισθεί η εμπιστοσύνη των ανθρώπων στα χρήματα;«
Άρθρο
Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της κυβέρνησης της Ινδίας στα μετρητά, η οποία έχει προκαλέσει ένα απίστευτο χάος στη χώρα που φυσικά συνεχίζεται, ένα καινούργιο μέτωπο ανοίχθηκε από την Αυστραλία – όπου αυξάνονται οι φωνές υπέρ της κατάργησης των νομισμάτων αξίας $100 και $50.
Πρόσφατα δε η μεγάλη ελβετική τράπεζα UBS ισχυρίσθηκε πως η απόσυρση τους από την κυκλοφορία, θα είναι θετική για την οικονομία και τις τράπεζες της Αυστραλίας – η οποία θέλει να μετατραπεί σε μία χώρα που όλες οι συναλλαγές της θα διενεργούνται χωρίς μετρητά (cashless society).
Το πιο εντυπωσιακό γεγονός όμως είναι το ότι, μερικές ημέρες πριν η Citibank, η οποία είναι γνωστή για το σκοτεινό ρόλο της στη χρηματοπιστωτική κρίση, έχοντας διασωθεί από τους αμερικανούς Πολίτες, ανακοίνωσε πως θα καταργήσει τα μετρητά σε μερικά από τα υποκαταστήματα της στην Αυστραλία – ενώ οι Αρχές της χώρας θεωρούν πως η μετάβαση της σε μία «κοινωνία χωρίς μετρητά», θα της εξοικονομήσει πολλά δις $.
Σε γενικές γραμμές λοιπόν καθεστωτικοί οικονομολόγοι, κυβερνήσεις, πολιτικοί, ΜΜΕ και τράπεζες έχουν δημιουργήσει μία συμπαγή ομάδα, με στόχο να πείσουν (χειραγωγήσουν) τους ανθρώπους πως η ιδέα της κατάργησης των μετρητών είναι θετική για όλους – κάτι που διαπιστώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη, από την Ινδία στην Αυστραλία και από την ΕΕ στη Βόρεια Αμερική.
Περαιτέρω, η κατάργηση των χαρτονομισμάτων ασφαλώς θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα – αφού κοστίζει η εκτύπωση τους, η μεταφορά τους, η ασφάλεια τους κοκ. Ειδικά όσον αφορά τις τράπεζες, θα ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό, αφού οι άνθρωποι θα αναγκασθούν να τοποθετήσουν όλα τα χρήματα τους στο τραπεζικό σύστημα – γεγονός που τεκμηριώθηκε ήδη στην Ινδία, όπου σχηματίζονται τεράστιες ουρές καταθετών, όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί.
Επομένως, οι καταθέσεις στις τράπεζες θα αυξηθούν, οπότε τα κέρδη τους – ενώ οι κυβερνήσεις των κρατών θα ωφεληθούν επίσης, αφού θα ελέγχουν τις αποταμιεύσεις των Πολιτών. Ως εκ τούτου, θα μπορούν πολύ εύκολα να επιβάλλουν ελέγχους κεφαλαίων και αρνητικά επιτόκια, να τις φορολογούν, να τις κουρεύουν κοκ. Ειδικά στην Ευρωζώνη, όπου έχει πλέον θεσμοθετηθεί η διάσωση των τραπεζών από τους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους καταθέτες τους, η κατάργηση των μετρητών θα ήταν ιδανική – πόσο μάλλον όταν έχει υπολογισθεί ότι, με τη βοήθεια των καταθέσεων θα μπορούσε να επιλυθεί το πρόβλημα της υπερχρέωσης πολλών κρατών.
Συμπερασματικά λοιπόν, όλοι θα μπορούσαν να κερδίσουν από την «κοινωνία χωρίς μετρητά», εκτός από τους Πολίτες της – οι οποίοι θα ελέγχονταν πλέον από τους πάντες, όσον αφορά τις αγορές τους, τα ταξίδια τους, τις δαπάνες τους, τον τρόπο ζωής τους κοκ.
Εκτός αυτού θα ήταν έρμαιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αδυνατώντας εντελώς να περιορίσουν το ρίσκο τους, την έκθεση τους δηλαδή σε αυτό – όταν είναι γνωστά τα σκάνδαλα που έχουν σχέση με τις τράπεζες, όπως η χειραγώγηση των επιτοκίων, η διατήρηση πλαστών λογαριασμών, οι κρυφές χρεώσεις, η κερδοσκοπία τους κοκ.
Πόσο μάλλον όταν οι περισσότερες τράπεζες στην Ευρώπη και όχι μόνο είναι υπερχρεωμένες, κινδυνεύοντας ανά πάσα στιγμή να χρεοκοπήσουν – ενώ όλοι γνωρίζουν πια πως όταν καταθέτει κανείς τα χρήματα του σε μία τράπεζα παύουν να του ανήκουν, αποτελώντας ουσιαστικά ένα δάνειο χωρίς εγγύηση (ανάλυση).
Ολοκληρώνοντας, είναι φανερό το τι επιδιώκεται με την κατάργηση των μετρητών που ήδη ξεκίνησε σε ορισμένες χώρες (μεταξύ των οποίων η Σουηδία με τον υπερχρεωμένο ιδιωτικό της τομέα), με την επιβολή της καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων σε κάποιες άλλες, όπως είναι η Ελλάδα κοκ. Απλούστατα, η επίλυση του προβλήματος της υπερχρέωσης με τις αποταμιεύσεις, καθώς επίσης με την ιδιοκτησία των Πολιτών – υπενθυμίζοντας πως δεν χρεοκοπούν ποτέ τα κράτη, αλλά οι Πολίτες τους, γεγονός που έχει τεκμηριωθεί με το χειρότερο δυνατόν τρόπο στην πατρίδα μας.
Θεωρούμε πάντως πως οι ελίτ θα κερδίσουν και τον πόλεμο των μετρητών επειδή, παρά το ότι αποτελούν μία πολύ μικρή μειοψηφία, είναι εξαιρετικά οργανωμένοι – έχοντας απέναντι τους μία κατακερματισμένη πλειοψηφία, μία απροστάτευτη αγέλη καλύτερα που δεν είναι σε θέση να κατανοήσει πως θα φυλακιστεί σε μία κοινωνία που θα μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με το 1984 του Orwell.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου