Κυβέρνηση ισορροπιών και κομματικών συμβιβασμών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το νέο υπουργικό συμβούλιο που ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ. Το Μαξίμου κάνει λόγο για επιχείρηση ανασυγκρότησης και για στροφή στην καθημερινότητα του πολίτη και τις μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, οι συγκρούσεις δεν έλειψαν, οι γκρίνιες ήταν πολλές ενώ δεν αποκλείεται οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα να γεννήσουν νέες κόντρες εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, το ίδιο συμβαίνει σε κάθε ανασχηματισμό. Μείζον ζήτημα για τον πρωθυπουργό είναι πώς θα διαχειριστεί τον Νίκο Φίλη ο οποίος είναι φανερό ότι αποχώρησε από το υπουργείο Παιδείας κατ΄απαίτηση της Εκκλησίας.
Ο κ. Φίλης φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ότι ή θα μείνει στο υπουργείο ή θα είναι απλός βουλευτής ενώ δεν δεχόταν άλλο υπουργείο καθώς το θεωρούσε ήττα στη διαμάχη με τον Αρχιεπίσκοπο. Η εκπαραθύρωσή του έγινε μάλιστα ενώ αυτός ήταν στην Κρήτη σε μια εκδήλωση.
Ετσι αντικαταστάθηκε από τον καθηγητή και βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Γαβρόγλου και θα παραμείνει απλός βουλευτής ο οποίος όμως είναι σίγουρο ότι θα έχει λόγο. Η δεύτερη θέση που πήρε στο πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ του δίνει δύναμη στον κομματικό μηχανισμό ο οποίος πήρε το μέρος του στη μάχη με την Εκκλησία.
Πολλά είχαν ακουστεί για τον Νίκο Παππά. Ότι θα του πάρουν την αρμοδιότητα για τα media προκειμένου να πέσουν οι τόνοι ή ότι θα αναλάμβανε παραγωγικό υπουργείο. Τελικά αναλαμβάνει το νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής και θα έχει και τα Μέσα Ενημέρωσης, επομένως την ευθύνη για το ΕΣΡ και τα κανάλια. Σίγουρα η αποχώρησή του από το Μαξίμου θα μπορούσε να θεωρηθεί υποβάθμιση, όμως, παραμένει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Σημαντική ήταν η αλλαγή του Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος από υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απομακρύνεται από το παραγωγικό υπουργείο που διηύθυνε μέχρι σήμερα πληρώνοντας τη διαφωνία του με τις ιδιωτικοποιήσεις και τοποθετείται στο υπουργείο Εσωτερικών.
Για τον Σκουρλέτη υπήρξε έντονο παρασκήνιο καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή φαινόταν να μην παίρνει θέση στο υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο, η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, η ομάδα των 53+ είχε ζητήσει την παραμονή του και ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να ανοίξει και νέο μέτωπο στο κόμμα, μετά από αυτό του Φίλη. Η απομάκρυνσή του, πάντως, σηματοδοτεί την αποδοκιμασία του κ. Σκουρλέτη για τα 'φρένα' που έβαζε σε μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις αλλά και με την κόντρα που είχε με τους Δ. Παναγιωτάκη από τη ΔΕΗ και Στ. Πιτσιόρλα από το ΤΑΙΠΕΔ. Πλέον ως υπουργός Εσωτερικών δεν θα έχει σχέση με παραγωγικά υπουργεία και δεν θα εμπλέκεται σε αποφάσεις που αφορούν ιδιωτικοποιήσεις, όπως αυτή της ΔΕΗ. Θα έχει ενδιαφέρον η 'συγκατοίκησή' του στο ίδιο υπουργικό σχήμα με τον… άσπονδο εχθρό του Στέργιο Πιτσιόρλα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση πρέπει τώρα να αναζητήσει νέο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος φεύγει από το υπουργείο Εργασίας πληρώνοντας το τίμημα της κακής εικόνας της κυβέρνησης στο μέτωπο των συνταξιούχων. Ο υπουργός ήταν το 'κόκκινο πανί' καθώς έλεγε συνεχώς ότι δεν κόβονται οι συντάξεις ενώ αλαλούμ επικρατεί και με τις ασφαλιστικές εισφορές που θα ισχύσουν από το 2017/ Η θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις θεωρείται… τιμητική αποστρατεία για τον κ. Κατρούγκαλο.
Εκτός κυβέρνησης και ο Θ. Δρίτσας από το Ναυτιλίας, μια απόφαση επίσης μήνυμα του πρωθυπουργού σε όσους υπέγραφαν συμφωνίες αλλά στη συνέχεια εξέφραζαν αντιρρήσεις. Ο κ. Δρίτσας ουκ ολίγες φορές προκάλεσε τρικυμία στο λιμάνι, ειδικά με την περίπτωση της Cosco.
Από το 'βαρύ' υπουργείο Οικονομίας, που έχει τον σημαντικό τομέα της Ανάπτυξης, απομακρύνθηκε ο Γιώργος Σταθάκης. Ισως να πλήρωσε τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στο μέτωπο των κόκκινων δανείων.
Εκπληξη θα πρέπει να θεωρείται η απομάκρυνση του Τρύφωνα Αλεξιάδη καθώς και αυτός χρεώνεται τη θετική πορεία των εσόδων. Υπήρχαν πάντα ενστάσεις για τις συνεχείς παρουσίες του στην τηλεόραση, ωστόσο, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι εργάστηκε σκληρά στο υπουργείο Οικονομικών.
Εκπληξη αποτέλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού να μην προχωρήσει στη διεύρυνση που όλοι περίμεναν και να μείνει εκτός ο Φώτης Κουβέλης αλλά και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που ακουγόταν έντονα.
Στις εκπλήξεις και η απομάκρυνση της Σίας Αναγνωστοπούλου. 'Εγώ έκανα ότι μπορούσα για να προωθήσω τα θέματα της παιδείας. Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό που με τίμησε εντάσσοντας με δυο φορές στο Κυβερνητικό σχήμα', δήλωσε και πρόσθεσε:
'Εγώ θα βοηθήσω είτε ως απλός Βουλευτής, είτε μέσω της θέσης μου στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.
'Δεν μπορεί ένας Υπουργός να είναι περιφερόμενος', τόνισε.
Οπως αναφέρει το tempo24.gr, η κ. Αναγνωστοπούλου από την στιγμή που έγινε γνωστό πως την θέση του υπουργού Παιδείας θα αναλάβει ο Κώστας Γαβρόγλου, εξέφρασε την επιθυμία να 'αποχωρήσει' καθώς δεν θα μπορούσε να συνυπάρξει με την νέα πολιτική ηγεσία, κάτι που έκανε γνωστό στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η νέα κυβέρνηση που θα ορκιστεί στη 1 το μεσημέρι αριθμεί 48 μέλη (πλην του πρωθυπουργού), είναι αυξημένη κατά τρία σε σχέση με το προηγούμενο σχήμα.
Οι 21 είναι υπουργοί, οι 12 αναπληρωτές υπουργοί, ενώ υπάρχουν και 14 υφυπουργοί και φυσικά ένας αντιπρόεδρος.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν πλέον 7 θέσεις, αντί για 5 που κατείχαν έως τώρα. Οι γυναίκες είναι μόλις 8, ποσοστό μικρότερο του 17%. Οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί φτάνουν πλέον στους 15, σχεδόν το ένα τρίτο της κυβέρνησης δηλαδή. Υπάρχουν και ολόκληρα υπουργεία που έχουν μόνο εξωκοινοβουλευτικούς, όπως το Οικονομίας και Ανάπτυξης, αλλά και το Πολιτισμού και Αθλητισμού στο οποίο η Λυδία Κονιόρδου έκανε την έκπληξη και σηματοδοτεί την απόφαση του Μαξίμου να δώσει το υπουργείο σε έναν άνθρωπο του πολιτισμού.
Αναλυτικά η νέα σύνθεση της κυβέρνησης:
Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας
Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Ιωάννης Δραγασάκης
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Παναγιώτης Σκουρλέτης
Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη: Νικόλαος Τόσκας
Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης: Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης:
Υπουργός: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Αναπληρωτής Υπουργός: Αλέξανδρος Χαρίτσης
Υφυπουργός: Στέργιος Πιτσιόρλας
Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
Υπουργός: Νικόλαος Παππάς
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Παναγιώτης Καμμένος
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτριος Βίτσας
Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Κωνσταντίνος Γαβρόγλου
Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για την Έρευνα: Κωνσταντίνος Φωτάκης
Υφυπουργός: Δημήτριος Μπαξεβανάκης
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Ζουράρις
Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργός: Έφη Αχτσιόγλου
Αναπληρωτρια Υπουργός αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας: Ουρανία Αντωνοπούλου
Αναπληρωτρια Υπουργός αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη: Θεανώ Φωτίου
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Αναστάσιος Πετρόπουλος
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Νικόλαος Κοτζιάς
Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις: Γεώργιος Κατρούγκαλος
Υφυπουργός: Ιωάννης Αμανατίδης
Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό: Τέρενς Σπένσερ Κουίκ
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Σταύρος Κοντονής
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτριος Παπαγγελόπουλος
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός: Ευκλείδης Τσακαλώτος
Αναπληρωτής Υπουργός: Γεώργιος Χουλιαράκης
Υφυπουργός: Κατερίνα Παπανάτσιου
Υπουργείο Υγείας
Υπουργός Ανδρέας Ξανθός
Αναπληρωτής Υπουργός: Παύλος Πολάκης
Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης:
Υπουργός: Όλγα Γεροβασίλη
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργός: Λυδία Κονιόρδου
Υφυπουργός Αθλητισμού: Γεώργιος Βασιλειάδης
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης
Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Φάμελος
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Υπουργός: Χρήστος Σπίρτζης
Υφυπουργός: Νικόλαος Μαυραγάνης
Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
Υπουργός: Ιωάννης Μουζάλας
Υφυπουργός: Ιωάννης Μπαλάφας
Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής
Υφυπουργός: Νεκτάριος Σαντορινιός
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Ευάγγελος Αποστόλου
Αναπληρωτής Υπουργός: Ιωάννης Τσιρώνης
Υφυπουργός: Βασίλειος Κόκκαλης
Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Έλενα Κουντουρά
Υπουργός Επικρατείας: Αλέξανδρος Φλαμπουράρης
Υπουργός Επικρατείας: Χριστόφορος Βερναρδάκης
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Δημήτριος Λιάκος
Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Δημήτριος Τζανακόπουλος
Η "Bild" για ανασχηματισμό:
Κυβέρνηση αμερικανικής επιρροής!...
Στην εκτίμηση ότι ο ελληνικός ανασχηματισμός είναι βαθιά επηρεασμένος από την επικείμενη επίσκεψη του αμερικανού πρωθυπουργού στην Αθήνα προχωρά η γερμανική Bild, σε εκτενή της αναφορά στη σύσταση του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Λίγο πριν την επίσκεψη του Αμερικανού πρόεδρου στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου, ο Τσίπρας έδιωξε δύο απρόθυμους για μεταρρυθμίσεις υπουργούς. Ο Ομπάμα στήριζε πάντα τον Τσίπρα κατά των Ευρωπαίων και κυρίως της Γερμανίας και έστειλε συμβούλους στην Αθήνα.
Τώρα η Αθήνα αναμένει ότι θα ταχθεί υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. O λόγος της αισιοδοξία της είναι ότι, παράλληλα με τα διακριτικά μηνύματα της Ουάσινγκτον, ο Ομπάμα πρόσθεσε βραχυπρόθεσμα ακόμα έναν ευρωπαϊκό σταθμό, το Βερολίνο, γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild.
Ακριβώς λίγο πριν την επίσκεψη από την Ουάσινγκτον, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, ο Τσίπρας προήγαγε ως υπουργό Οικονομικών τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, έναν πρωτοστάτη της ελάφρυνσης του χρέους των Ελλήνων από τους Ευρωπαίους δανειστές. Ο Παπαδημητρίου είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Levy Economics, μιας αμερικανικής δεξαμενής σκέψης και άριστα δικτυωμένος με αμερικανικούς πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους. Θεωρείται ως αντίπαλος της βορειοευρωπαϊκής και ιδίως της γερμανικής πολιτικής της λιτότητας. Ηταν ο Παπαδημητρίου ο οποίος έπεισε τον Τσίπρα να ζητήσει ένα σχέδιο Μάρσαλ, ανάλογο με το αντίστοιχο των ΗΠΑ προς την μεταπολεμική Γερμανία.
Αυτό, όμως, το οποίο μοιάζει με πρώτη ματιά ως πρόοδος για τις μεταρρυθμίσεις και στρώσιμο του χαλιού για τον Ομπάμα είναι μετά από δεύτερη ματιά, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, ένα τεράστιο χτύπημα κατά των πραγματικών μεταρρυθμιστών στην κυβέρνηση Τσίπρα και αναβάθμιση του εταίρου 'Ανεξάρτητοι Ελληνες'. Και τούτο διότι ο πρόεδρός του Πάνος Καμμένος παραμένει υπουργός Αμυνας και επιπλέον οι δεξιοί θα διαθέτουν και το υπουργείο Τουρισμού. Σημειωτέον ότι ο Καμμένος απέρριψε την μείωση του διογκωμένου στρατιωτικού προϋπολογισμού και είχε ταχθεί έντονα κατά την κατάργησης των φορολογικών προνομίων σε τουριστικά νησιά, κατά την Bild.
Βέβαια, οι υπουργοί Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας (ήταν κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών), ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς (ήταν κατά της πώλησης του αεροδρομίου της Αθήνας, σ.σ. εννοεί το Ελληνικό προφανώς) και ιδίως ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης (ήταν κατά της ιδιωτικοποίησης του τομέα της Ενέργειας) πρέπει να εγκαταλείψουν τη θέση τους. Οπως σημειώνει η Bild, στο εξαιρετικά ευαίσθητο υπουργείο Οικονομίας ο Τσίπρας απομακρύνει έναν από τους σημαντικότερους μεταρρυθμιστές. Παραμένει μεν υπουργός ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές και την πολιτική λιτότητας της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα μήνυμα προς τους δανειστές της πτωχευμένης χώρας ότι δηλαδή η πολιτική της λιτότητας και η μεταρρυθμιστική πολιτική συνεχίζονται, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.
Ο Τσίπρας, όμως, αναφέρει η εφημερίδα, απομακρύνει παράλληλα τον αρμόδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, προφανώς διότι είχε ζητήσει δημόσια από τον Τσίπρα περισσότερες μεταρρυθμίσεις και θάρρος ιδίως για την αναδιοργάνωση του διογκωμένου δημόσιου τομέα που κατά τη γνώμη του είναι το κύριο πρόβλημα της χώρας.
Ενας ακόμα μεταρρυθμιστής υπουργός, τον οποίο βάζει στο περιθώριο ο Τσίπρας κατά τη γερμανική εφημερίδα, είναι ο υπουργός Εργασίας και Ασφαλίσεων Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος εισήγαγε στη χώρα απεχθείς συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές όπως επίσης και την αναδιοργάνωση την ασφαλιστικού συστήματος. Ως ενισχυμένo πάντως θεωρεί η Bild τον τομέα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, αφού ο Γιάννης Μουζάλας θα διευθύνει το υπουργείο Μετανάστευσης.
Το ριζοσπαστικό αριστερό κυβερνών κόμμα του Τσίπρα κέρδισε καθαρά πέρυσι δύο εκλογές. Τώρα βρίσκεται περισσότερο από 15% πίσω από το φιλελεύθερο - συντηρητικό πρώην κυβερνητικό κόμμα Νέα Δημοκρατία. Η αντιπολίτευση ζητά εκλογές εδώ και βδομάδες, αλλά ο Τσίπρας τις απορρίπτει. Κατά τη γερμανική εφημερίδα, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θεωρείται ότι είναι η τελευταία του προπάθεια να τις αποφύγει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου