Η ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα έγινε μεταξύ φοιτητών του πανεπιστημίου Αιγαίου, του Οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών, του Δηµοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, του Πάντειου πανεπιστημίου, του πανεπιστημίου Κρήτης, του πανεπιστημίου Μακεδονίας, του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του πανεπιστημίου Πειραιώς και του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
'Η ελληνική τάση να απασχοληθούν ως υπάλληλοι πρώτα, αντανακλά και μία διεθνή τάση, όπως επίσης και η στροφή προς την επιχειρηματικότητα, πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών. Πρόκειται για μία στάση, που είναι σημάδι ωριμότητας, αφού οι φοιτητές επιθυμούν να αποκτήσουν κάποια εργασιακή εμπειρία, πριν ξεκινήσουν δική τους επιχείρηση. Πάντα ελλοχεύει όμως ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν στην ασφάλεια του βέβαιου εισοδήματος και να μην τολμήσουν να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι, το οποίο ενέχει τον κίνδυνο ενός αβέβαιου εισοδήματος', δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Σαρρή.
Επιλογή Καριέρας
-Το 23,7% των ερωτηθέντων επιθυμούν να εργαστούν μετά το τέλος των σπουδών τους σε μικρή επιχείρηση που απασχολεί μέχρι 49 υπαλλήλους. Το ποσοστό υποχωρεί στο 2,2% ως επιλογή, πέντε χρόνια μετά την αποφοίτηση
-Το 22% των ερωτηθέντων επιθυμεί να εργαστεί σε μεσαία επιχείρηση (50-249 υπάλληλοι), ενώ το ποσοστό διαμορφώνεται στο 5,7% ως επιλογή πέντε χρόνια μετά.
-Σε μεγάλη επιχείρηση (250 και άνω υπαλλήλων) επιθυμεί να εργαστεί το 17,6% των ερωτηθέντων, ποσοστό που αυξάνεται στο 23,4% πέντε χρόνια αργότερα.
-Σε ΜΚΟ επιθυμεί να εργαστεί το 6,6% (3,1% 5 χρόνια μετά)
-Ακαδημαϊκή καριέρα επιθυμεί να ακολουθήσει το 5,7% ποσοστό που αυξάνεται ως προοπτική πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στο 11,9%.
-Υπάλληλος στον δημόσιο τομέα επιλέγει ως καριέρα το 6,8% και 4,3% πέντε χρόνια μετά.
-Ιδρυτής επιχείρησης δηλώνει ως επιλογή αμέσως μετά τις σπουδές, μόλις το 4% και 32,7% πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.
-Διάδοχος οικογενειακής επιχείρησης επιλέγει το 3,7% και 2,2% 5 χρόνια μετά.
Πιο επιφυλακτικές απέναντι στην επιχειρηματικότητα οι γυναίκες
Οι φοιτητές έχουν σηµαντικά µεγαλύτερη επιχειρηµατική πρόθεση σε σχέση µε τις φοιτήτριες και συγκεκριμένα:
Άνδρες: Αμέσως μετά τις σπουδές, το 76,9% επιθυμούν να εργαστούν ως υπάλληλοι, 5,3% επιχειρηματίες, 8,3% διάδοχοι σε επιχειρήσεις. Πέντε χρόνια μετά την αποφοίτηση επιλέγουν κατά 48,5% υπάλληλοι, 34,5% επιχειρηματίες και 8,3% διάδοχοι επιχειρήσεων.
Αντίστοιχα οι γυναίκες σε ποσοστό 86,4% επιλέγουν μία καριέρα υπαλλήλου αμέσως μετά τις σπουδές, 3,1% επιχειρηματίες και 8,7% διάδοχοι επιχειρήσεων. Πέντε χρόνια αργότερα 51,7% εξακολουθούν να βλέπουν ένα εργασιακό μέλλον ως υπάλληλοι, 31,8 επιχειρηματίες και 8,4% διάδοχοι επιχειρήσεων.
Η πλειονότητα των φοιτητών πιστεύει ότι οι γνώσεις που πήραν στο πανεπιστήμιο ενίσχυσε την ικανότητά τους να εντοπίσουν επιχειρηµατικές ευκαιρίες, ενώ λίγο παραπάνω από το 1/3 των φοιτητών θεωρούν ότι υπάρχει ευνοϊκό κλίµα στο πανεπιστήμιο τους για να γίνει κάποιος επιχειρηματίας. Οι πιο συνήθεις πηγές για την επιχειρηματική ιδέα, είναι οι σπουδές στο πανεπιστήμιο και τα χόµπι. Θετική είναι η στάση του κοινωνικού περίγυρου απέναντι στην προοπτική να γίνει κάποιος επιχειρηματίας.
Το δείγμα της έρευνας περιελάμβανε και 40 ενεργούς επιχειρηματίες, εκ των οποίων οι 16 γυναίκες. Περισσότεροι από του μισούς προέρχονται από τον χώρο των Οικονομικών σπουδών και της Νομικής. Ο δείκτης ικανοποίησης των ενεργών επιχειρηματιών από την επιλογή καριέρας είναι 4,81% στην Ελλάδα, έναντι 5,28 σε όλες τις χώρες.
Τα στοιχεία της έρευνας θα παρουσιάσει αύριο, στις 11 το πρωί, στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας (αίθουσα συνεδρίων, 1ος όροφος) η μεταδιδακτορική ερευνήτρια, δρ. Σταυρούλα Λασπίτα, κατά τη διάρκεια ημερίδας, στην οποία ερευνητές και εκπαιδευτικοί θα συζητήσουν για την αξία της κουλτούρας της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου